Groente en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen

Groente en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen

De Amerikaanse non-profitorganisatie EWG (Environmental Working Group) richt zich op het verbeteren van milieu en onze gezondheid. Het EWG onderzoekt jaarlijks welke groenten en fruit de meeste en minste bestrijdingsmiddelen bevatten. Onlangs publiceerden zij hun rapport en resultaten. Dit zijn de Dirty Dozen en Clean Fifteen van 2023.

Groente en fruit zijn onmisbaar in een gezond dieet, maar veel gewassen bevatten helaas schadelijke bestrijdingsmiddelen. Boeren gebruiken bestrijdingsmiddelen om hun gewassen tegen insecten en schimmels te beschermen met als gevolg dat de gezondheidswaarde van groente en fruit afneemt. Blootstelling aan pesticiden is zorgwekkend, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen. Omdat de besmetting met pesticiden per gewas verschilt, is het handig om te weten welke producten het meest of het minst bespoten en verontreinigd zijn. De EWG adviseert om de producten uit de Dirty Dozen alleen te eten wanneer ze biologisch geteeld zijn.

EWG’s lijst van dit jaar is samengesteld op basis van een analyse van in totaal 46,569 monsters van 46 groenten en fruit die door de FDA (Food and Drug Administration) en USDA (het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten) zijn genomen. In totaal werden 210 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen op Dirty Dozen items. Het EWG is een Amerikaanse organisatie, echter zijn de resultaten niet alleen voor Amerika van toepassing, omdat groente en fruit de hele wereld over gaan. Volgens het Pesticide Action Netwerk is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Europa enorm toegenomen.

Dirty Dozen 2023 (meeste bestrijdingsmiddelen)

  1. Aardbeien

  2. Spinazie

  3. Boerenkool

  4. Perziken

  5. Peren

  6. Nectarines

  7. Appels

  8. Druiven

  9. Paprika's en hete pepers

  10. Kersen

  11. Bosbessen

  12. Sperziebonen

Clean Fifteen 2023 (minste bestrijdingsmiddelen)

  1. Avocados

  2. Corn

  3. Pineapple

  4. Onions

  5. Papaya

  6. Green peas (frozen)

  7. Asparagus

  8. Honeydew melon

  9. Kiwi

  10. Cabbage

  11. Mushrooms

  12. Mangos

  13. Sweet potatoes

  14. Watermelon

  15. Carrots

Het EWG benadrukt dat het eten van groenten en fruit, biologisch of niet, essentieel is voor een goede gezondheid.

Ga voor de volledige lijst naar de website van EWG.